Health Centre Zuidhorn

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie in Zuidhorn

Oedeem
Oedeem is een abnormale ophoping van vocht en eiwitten in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoorde balans in de aan- en afvoer van vocht.  Dit proces kan meerdere oorzaken hebben.

Lymfoedeem
Primair lymfoedeem is een aangeboren afwijking aan het lymfestelsel. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er minder lymfevezels of –klieren in het lichaam aanwezig zijn of dat deze minder goed werken dan normaal. Primair lymfoedeem openbaart zich vaak pas na een trauma (breuk/kneuzing/operatie) en voor het 35e levensjaar. Lymfoedeem is vaak in één arm of been aanwezig.

Secundair lymfoedeem ontstaat door een (ernstige) beschadiging aan het lymfestelsel. Bijvoorbeeld wanneer er lymfevezels of –klieren worden verwijderd of beschadigd bij de behandeling van kanker. Maar ook door bijvoorbeeld een operatie, een trauma (breuk/kneuzing), een infectie of een ernstige verbranding van de huid.

Veneus oedeem
Ontstaat door slecht functionerende kleppen in de aderen (het veneuze systeem). Hierdoor kan het bloed (en daardoor ook het lymfevocht) uit de benen niet goed worden afgevoerd. Vocht hoopt zich in de loop van de dag op rond de enkels, meestal aan beide kanten.

Complicaties
Veel oedeem kan een zwaar en gespannen gevoel met zich meebrengen. Ook stijfheid in de gewrichten en een beperking in mobiliteit kan een vervelende bijkomstigheid zijn. Oedeem verhinderd een goede doorbloeding van de huid. Hierdoor geneest de huid slecht, waardoor er (chronische) open wonden kunnen ontstaan. Als oedeem in een vergevorderd stadium is, kunnen er huidveranderingen optreden.

Behandeling
De behandeling wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd oedeemfysiotherapeut en zal vooral gericht zijn op het terugdringen of niet verder toenemen van het oedeem om zo het normaal functioneren te herstellen.

Afhankelijk van de ernst kan de behandeling bestaan uit:
-Voorlichting geven over leefregels en huidverzorging
-Manuele lymfedrainage
-Compressie therapie
-Lymfetaping
-Oefentherapie
-Adviseren bij het aanmeten van een therapeutische kous of andere hulpmiddelen

Lipoedeem
Lipoedeem is een stoornis in de verdeling van vet. Hierdoor ontstaat plaatselijke vetophoping in de heupen/benen die niet beïnvloed kan worden door gewichtsvermindering of sporten. Kenmerkend hierbij is dat de voeten niet aangedaan zijn, de benen vrijwel altijd gevoelig zijn en gemakkelijk blauwe plekken vertonen. Deze aandoening komt uitsluitend bij vrouwen voor en ontwikkeld zich veelal tijdens of na de puberteit, een zwangerschap of de menopauze. Daarnaast kan Lipoedeem (uiteindelijk) resulteren in bijkomend lymfoedeem en gewrichtsklachten door overbelasting.

De behandeling van lipoedeem is gericht op het streven naar een gezonde leefstijl, het verbeteren van spierkracht en het voorkomen en/of verminderen van eventueel secundair lymfoedeem.

 

 

 

 

 

 

Samen werken aan een
persoonlijk behandelplan

Fitness & Groepstrainingen
Hydrotherapie
Zwanger & MamaFit
Valpreventie

Evert Bron

Is algemeen fysiotherapeut, met een specialisatie op het gebied van de sportfysiotherapie, myofasciale triggerpoint behandeling, dry needling, nek-, schouder- en armklachten, claudicatio intermittens, rugrevalidatie, rompstabilisatie training en hydrotherapie.

Jur Bron

Is algemeen fysiotherapeut, met een specialisatie voor myofasciale triggerpoint behandeling d.m.v. Dry needling. Door zijn vooropleiding aan het CIOS te Heerenveen heeft hij veel ervaring in het begeleiden en trainen van (kracht)sporters. Dit komt het revalideren na bijvoorbeeld een sportblessure ten goede. Ook begeleidt hij de groepen SeniorenFit en Circuittraining.

Mieke Bron – du Bois

Is algemeen fysiotherapeut met een specialisatie op het gebied van bekkenbodemtherapie, zwangerschapsbegeleiding en oncologische revalidatie. Daarnaast heeft ze veel ervaring in de geriatrie, neurologische revalidatie. Ook verzorgt ze de groepstrainingen: BBBB-training, ZwangerFit, MamaFit en Hydrotherapie.

Marit Borstlap

Is algemeen fysiotherapeut en oedeemfysiotherapeut. Ook is ze gespecialiseerd in oncologische revalidatie en heeft ze veel ervaring in de geriatrie en neurologische revalidatie. Daarnaast begeleidt ze de de groepen SeniorenFit, ZwangerFit, Hydrotherapie en Circuittraining.

Facebook Instagram